Curriculum development in the field of bioinformatics and biostatistics

A Pécsi Tudományegyetem konzorciumi vezetőként vett részt az „Educating Experts of the Future: Developing Bioinformatics and Biostatistics competencies of European Biomedical Students” elnevezésü projektben a lengyel Uniwersytet Medyczny W Bialymsto és a holland Transnationale Universiteit Limburg egyetemekkel, melynek során egyedülálló tananyagfejlesztés valósult meg az orvosi bioinformatika és a biostatisztika területén.

A projekt alapvető célja, hogy létrejöjjön egy partnerintézmények alkotta akadémikus hálózat, amelynek tagjait Kelet, Közép és Nyugat-Európa-i egyetemek alkotják.

A pályázat eredményeképpen létrejöttek olyan moduláris tanfolyamok, amelyeket a hallgatók akár mesterszint elérésére is felhasználhatnak, valamint kidolgozásra kerültek a megfelelő e-learning tananyagok is, amelyek felhasználása már meg is indult az oktatásban. Mindezek nem jöhettek volna létre a partner egyetemek folyamatos együttműködése a és bevált gyakorlatok cseréje nélkül.

A projekt megvalósítása hozzájárul az oktatási potenciál növeléséhez a bioinformatika és az élettudományokban alkalmazott biostatisztika területén, valamint a jövőbeli oktatási kezdeményezések, például közös programok, hallgatói csere alapjainak megteremtése az élettudományokban alkalmazott bioinformatika és biostatisztika sémái alapján is.

A partnerek közötti együttműködési kapcsolatok megerősítése, a közös szabályok és gyakorlatok a kommunikáció és a partnerség területén mind-mind hozzájárultak a projekt sikeres megvalósításához.

Image
Image